diumenge, 28 de desembre del 2014

MOSTRES DOCUMENTALS

En aquesta sessió els i les alumnes varen començar a realitzar planols mitjançant el programa paint per després jugar organitzadament al pati



MAPA CONCEPTUAL ACTIVITAT 4

Aquí podeu observar el mapa conceptual que engloba una mica el projecte que he realitzat amb els meus alumnes:

ACTIVITAT 3: EL MEU CANVI CONCEPTUAL


Conclusions:
A vegades expressar la manera amb la qual aprenem i es creen nous aprenentatges no és fàcil, sobretot avui dia amb la revolució tecnològica en la qual vivim. Però si que és cert que l’organització i l’estructura de les activitats dos i tres d’aquesta assignatura poden fer que l’aprenent sigui conscient del seu propi aprenentatge i sobretot de com ho ha aconseguit. 
            La tecnologia afecta a la societat, a l’educació, ha d’estar contextualitzada, genera coneixement i no és una simple eina que atorga prestigi a qui la fa servir.  
           La societat també diu la seva i s’ha de regenerar a partir del coneixement que es va creant al seu entorn tenint en compte altres aspectes que els tradicionals com per exemple la transmissió cultural la qual ja no està tan sols en mans de la mateixa societat i l’educació sinó també a mans d’altres mitjans
           La ciència genera coneixements i a la vegada és la base de l’anàlisi dels altres elements que es relacionen entre ells, com per exemple la sociologia o la psicologia.
           Dins les diferents societats l’educació ha tingut un compromís molt importat en la transmissió de coneixement. Però en els darrers anys aquesta transmissió ja no és exclusiva de l’educació sinó que han entrant en escena altres elements que han fet que el coneixement estigui en mans d’altres els quals poden tenir un poder superior a l’educació tradicional com l’entenem. Per tal motiu la educació ha de saber adaptar-se als nous moviments tecnològics i nodrir-se d’aquests per poder transmetre i generar un coneixement a partir d’una renovació pedagògica tenint en compte les peculiaritats de tots els elements.
           En conclusió, el procés deslligat de les diferents activitats proposades per la consultoria de l’assignatura, els diferents materials, la participació activa a un debat, la realització dels mapes conceptuals i la reflexió del alumne han desembocat en un canvi conceptual que es visible en les argumentacions presentades a més de la comparació de dos mapes conceptuals que proven de manera gràfica els nous models mentals adquirits. 

dilluns, 3 de novembre del 2014

ACTIVITAT 2: SÍNTESI

a) En una sola frase en negreta: una nova idea que us hagi sorprès, que us hagi copsat, que potser heu acceptat o adaptat a la vostra manera de veure el món educatiu i, especialment la pràctica educativa, que defensaríeu davant d’altres psicopedagogs. Argumenteu-la.

La meva frase o idea en la qual voldria resumir una mica el que ha estat tot aquest debat l’he extret d’una aportació que va fer el meu company Iván Ortiz al fil “La gran idea de Binta” i que penso que resumeix molt be la situació actual: “La tecnologia ens afecta a totes les persones del món, directa o indirectament, degut a l’avanç irremediable que aquestes estan fent”. Durant aquestes setmanes uns i altres hem hagut de defensar dues posicions molt clares i penso que molts hem hagut de fer un gran esforç per cercar argumentacions a favor des d’un punt de vista que inicialment no estàvem d’acord. Al principi no tenia molt clar el fet de defensar la meva posició la qual era socio-determinista, però de mica en mica el fet d’haver de defensar-ho m’ha fet veure les coses d’una altra manera. M’ha passat una mica com el comentari que va fer la meva companya Yanina Soledad Piccoli quan diu que al curtmetratge es pot veure que la nina diu que agafarà el color carn i de sobte agafa el marró, que és el color de la seva pell. Aquest comentari és el que a mi m’ha passat; adonar-me’n que les coses a vegades no sempre son com pensem.

b) Valoreu la vostra pròpia participació en funció dels criteris d’avaluació

En relació a les meves aportacions, penso que he complert amb els requisits que es demanaven. He realitzat 3 aportacions a dos fils diferents, més aquesta síntesi, i els meus comentaris han estat espaiats en el temps. A més, crec que he estructurat les meves aportacions amb arguments sòlids i que estaven recolzats pels documents que hem treballat en el mòduls i els d’ampliació.

c) Trieu un o dos companys que destacaríeu per la seva bona participació

Per acabar, voldria destacar l’aportació de dos companys, que a més ja els he comentat amb anterioritat: Iván Ortiz i Yanina Soledad Piccoli. La raó per la qual penso que han estat companys amb bones aportacions és senzillament que m’han fet pensar i reflexionar sobre la temàtica que hem debatut i que penso que aquest procés reflexiu i de donar-li la volta a les coses, és una de les eines més importants que un psicopedagog ha d’adquirir. A més, penso que si a jo aquestes dues persones m’ha fet veure les coses de manera crítica, estic segur que a d’altres també els hi passarà el mateix.

divendres, 26 de setembre del 2014

ACTIVITAT 1

RESPOSTES


  1. ¿Creus que el progrés en el coneixement tecnològic i científic determina i garanteix el progrés econòmic i social? Contesta clarament i justifica la resposta.

Sí. Des de l’arribada del coneixement tecnològic i científic, el món ha sofert un canvi a nivell econòmic i sobretot social. A nivell econòmic, són moltes les empreses que s’han vist beneficiades per l’ús de noves tecnologies i com això a més a més els hi crea un cert prestigi. Per altre banda a nivell social hi hagut un canvi en la manera de com es fa ús d’aquestes tecnologies i com aquells que s’han format en aquesta branca han millorat les seves condicions laborals.

  1. ¿Estàs d’acord en què la constant fonamentació científica de les diferents tecnologies és garantia de la neutralitat ideològica d’aquestes tecnologies? Què en penses?

Penso que la ciència per si sola no té una neutralitat ideològica partint de la base que defensa un tipus de línia d’investigació que s’enfronta a d’altres que són totalment oposades. És a dir, aquesta fonamentació sempre anirà lligada a la defensa d’una practica demostrable en contra d’altres teories. 


  1. Expressa el teu grau d’acord: Tenir present les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) abans, durant i després de qualsevol activitat d’ensenyament-aprenentatge és un requisit indispensable actualment.

Indubtablement, les TIC s’han instaurat dins l’educació per quedar-se i ja són molts els docents que les fan servir diàriament com a una eina més o com un recurs didàctic. A més moltes aules ja estan dotades amb pissarres digitals i altres dispositius electrònics que formen part de l’educació dels nostres alumnes. Per aquest motiu s’ha de programar el seu ús com es programa amb altres recursos.


  1. ¿Quines són les causes que originen els profunds canvis que estem patint en tots els àmbits en els darrers anys?

Podríem parlar d’un canvi de model social  lligat a models tecnològics que han canviat la manera de fer les coses i la comunicació. De fet, no s’ha reflexionat suficientment sobre la influencia de les noves tecnologies dins societats que no estan encara preparades per assumir aquest canvis la qual cosa a afectat de vegades al seu model econòmic i social.  


  1. Defineix en una frase la Tecnologia Educativa. Digues quin és el seu objecte d’estudi.

La tecnologia educativa és aquella ciència encarregada d’estudiar, investigar i aprofundir en un nou sistema d’ensenyament i aprenentatge mitjançant les noves tecnologies.


  1. Posa un exemple de transmissió de coneixement i un altre de construcció del coneixement

Exemple de transmissió de coneixement: un mestre explicant als seus alumnes, que es troben escoltant passivament, la història de la seva comunitat autònoma.
Exemple de construcció del coneixement: alumnes investigant activament sobre un tema en concret mitjançant diferent fonts i eines amb un mestre guia que els va motivant i refent preguntes.

  1. Expressa el teu grau d’acord amb la següent afirmació i argumenta el perquè: “El context és part del coneixement que la persona utilitza per tal d'explicar i donar sentit a una idea".

Estic d’acord amb aquesta afirmació. És inevitable cercar en el nostre entorn aquelles preguntes i dubtes que sorgeixen. A més no podem oblidar que l’individu sempre es veu afectat pel seu context i entorn més proper i que aquest mateix context configura la seva personalitat i estil de vida.

  1. ¿Has pensat en la possibilitat d’adaptar l’entorn de la UOC a les teves necessitats i les dels teus companys i professors (opció Personalitza)? Inclusió del missatge al qual es respon (el lector tindrà una idea del que origina i els detalls del teu missatge), número de missatges visualitzats en les bústies compartides (útil quan hi ha molta comunicació a algunes bústies), signatura de correu (per facilitar la comunicació i  posar a un clic de distància altres mitjans de comunicació teus...?

Fa temps que vaig descobrir l’opció de personalitzar la meva UOC. Sí que és cert que els canvis realitzats han estat pocs però sí encertats. De vegades no són les ganes de fer-ho sinó la manca de temps. Però sí he adaptat mínimament el meu entorn virtual a les meves necessitats i a la dels meus companys. També s’ha de dir que no són molts els professors que s’encarreguen d’informar sobre aquestes opcions.

  1. Comptes amb els coneixements previs que el Pla docent indica per poder ser eficaç durant el desenvolupament de l’assignatura? Fins a quin punt? Pots instal·lar programari, iniciar l’exploració de nou programari pel teu compte, gestionar arxius i comptes amb una actitud positiva cap a web 2.0? Ets capaç de llegir en pantalla (buscar paraules, fer servir l’índex amb hipervincles, moure’t en el document...? i mantenir uns apunts digitals on acumulis la informació de diferents fonts?

Crec que tinc uns coneixement previs bàsics per poder desenvolupar la tasca que indica el pla docent. De totes formes penso que de vegades en aquest entorn virtual s’ha de ser un poc autodidacta ja que les mateixes tecnologies et donen aquesta formació; sempre i quan un estigui motivat i interessat en aprendre-les.

  1. Situa’t de 0 a 10 (0 gens d’acord 10 molt d’acord)

TE2) L’objecte principal de la Tecnologia Educativa és oferir un bon ventall de tècniques per als docents: 5
CC2) Aprenc tant dels companys com dels materials i consultors: 9
TC1) Els professionals de l’educació han de ser competents en les tècniques que asseguren la correcta transmissió del coneixement : 10
DT2) La tecnologia es basa en la ciència per la qual cosa és neutral en relació a prejudicis, valors i actituds: 5
CC1) Les aules de la UOC són una comunitat d’aprenentatge: 8
DU2) Els debats virtuals suposen perdre força hores amb poc benefici personal: 6
TE1) La Tecnologia Educativa per a psicopedagogs consisteix en assegurar un bon domini de les TIC: 8
DU1) Els debats a la UOC poden millorar moltíssim: 6
TC2) Les TIC són necessàries per transmetre els continguts als alumnes: 6
DT1) El canvi tecnològic determina el canvi social: 8



Mapa de conceptes





  1. Comenta el teu grau de compromís en relació als coneixements previs       que has reflectit en aquest document. Fins a quin punt creus que els defensaries davant d’un tribunal? Creus que poden canviar els teus esquemes en un futur proper?
Tot allò que he contestat en aquestes preguntes són afirmacions basades en els coneixements que he rebut fins ara. Però això no vol dir que no puguin ser modificats partint de nous esquemes i coneixements que em puguin demostrar que anava equivocat o que realment afirmen el meu punt de vista actual.